Zoek binnen Care Cosmetics

Care Cosmetics en 3d investors consolideren Benelux beautydistributie door overname van Consulta

Overname Consulta

ANTWERPEN, 12 januari 2022. – Care Cosmetics, Nederlands marktleider in de distributie van cosmeticaproducten, heeft het Belgische Consulta overgenomen. De overname komt in het kader van een duidelijke Europese uitbreidingstrategie. In 2021 realiseerden beide bedrijven een forse groei, ondanks – maar ook dankzij – de coronapandemie. Sinds medio 2020 is 3d investors aan boord als actief aandeelhouder bij Care Cosmetics. De transactie werd begeleid door Marktlink Fusies & Overnames.

Care Cosmetics, met vestigingen in Barendrecht en Maaseik, werd in 1996 opgericht door Duco Van Keimpema en groeide snel uit tot de grootste toeleverancier van schoonheidsspecialisten in Nederland, met zo’n 4.000 schoonheidssalons, maar ook grotere retailbedrijven als DA, Douglas en Etos, in de portefeuille. Bekende door Care Cosmetics gedistribueerde merken zijn RoC, Annemarie Börlind, Guinot, Team Dr. Joseph en eigen merken Pascaud en Dermaprime.

Het Belgische Consulta werd in 1981 opgericht in Mechelen, eerst als producent van haarverwijderingsproducten en snel nadien als distributeur van cosmetica. In 2000 verwierf huidig CEO Marijn van Benthem 50% van de aandelen in Consulta, in 2011 de resterende 50%. Tegenwoordig heeft Consulta zich toegelegd op de distributie van verzorgingsmerken en aanverwante artikelen voor schoonheidssalons, gespecialiseerde voetverzorgers, farmacie en parafarmacie. Met ruim 2.000 professionele klanten en bekende namen als Multipharma en Medimarket als afnemers is Consulta marktleider in de Benelux.Dankzij onder andere het actieve management en een versnelde digitalisatie realiseerden beide bedrijven, die samen zo’n 100 mensen te werk stellen, in het coronajaar 2021 ruim 15% omzetgroei, samen goed voor €25 miljoen.

“We waren al even op zoek naar een succesvolle partner die mee de schouders onder onze Europese groeiplannen kon zetten,” zegt Duco Van Keimpema.

“Voor ons was al lang duidelijk dat Consulta hiervoor de juiste partner is. Marijn deelt onze Europese visie en de Consulta portefeuille is zeer complementair aan die van Care Cosmetics. Bovendien toonde Consulta, net zoals Care Cosmetics, zich zeer robust tijdens de afgelopen coronaperiode en waren beide organisaties in staat de bedreigingen het hoofd te bieden en nieuwe kansen, waaronder e-commerce, te benutten en zo sterke resultaten neer te zetten.” Een perfecte match.

“We kennen elkaar natuurlijk al langer,” vult Marijn van Benthem aan, “en dus wisten we ook van elkaar waar onze ambities lagen. Onze kennis ligt dicht bij die van Care Cosmetics, we zijn beiden marktleiders in onze regio en als je die dingen samenvoegt krijg je een enorme potentieel voor een gestage pan-Europese groei.”

“Het samensmelten is niet alleen voor onze bedrijven beter,” zegt van Benthem, “maar minstens evenzeer voor onze klanten als voor de merken die we distribueren.

Grote spelers hebben immers meer middelen, wat handig is voor de eersten en interessant voor de laatsten, want met samen zo’n 6.000 professionele salons en praktijken als klant in de Benelux heb je internationaal natuurlijk wel wat te bieden.”

Na de overname blijft Marijn van Benthem aan boord als aandeelhouder en binnen het managementteam van het uitgebreide Care Cosmetics verantwoordelijk voor België en Luxemburg, om de continuïteit en verbeteringen  voor de Consulta-klanten te waarborgen en de verdere groei vorm te geven.

Care Cosmetics blijft ook na de overname van Consulta verder gaan op haar expansie-elan. “Het is geen geheim dat Duitsland hoog op ons verlanglijstje staat,” zegt Duco Van Keimpema, “maar ook in België en Nederland staan er voor de komende maanden nog een paar overnames in de steigers.”

Care Cosmetics wordt sinds einde 2020 in zijn groei gesteund door de Belgische familiale investeringsmaatschappij 3d investors, die eerder ook al investeerde in Studio 100. “Deze overname is een eerste en logische stap in de Europese expansie van Care Cosmetics,” zegt Investment Director Nicolas Sneyers van 3d investors. “Al vroeg in ons partnership met Duco werd duidelijk dat Consulta de geprefereerde partner was om de activiteiten in de Benelux te versterken. Gecombineerd vormen beide organisaties een nog sterkere distributiepartner die de hele Benelux markt lokaal op maat bedient. Wij kijken dan ook erg uit naar de samenwerking met Marijn en ondersteunen als aandeelhouder uiteraard de verdere groei en internationalisatie van het bedrijf.”

Voor Filip Mariën, managing partner van Marktlink, bevestigt het nieuwe Nederlands-Belgische partnership een trend: “Hoewel het economisch vanzelfsprekend is dat Nederlandse en Belgische bedrijven samensmelten stellen we vanuit Marktlink de laatste jaren een sterke groei vast wat betreft Benelux-deals. Deze worden onder meer gedreven door consolidatie, internationalisatie en digitalisatie. Het partnership van de gespecialiseerde beautydistributeurs tussen het Nederlandse Care Cosmetics en het Belgische Consulta resulteert in een markleiderschap in de Benelux. Dit Benelux platform zal verder als basis dienen voor het uitbouwen van een Europese speler actief in de gespecialiseerde beautydistributie, met ruggensteun van de familiale langetermijn-investeerder 3d investors. We stellen vast dat 3d investors sinds de instap in Care Cosmetics, net als in de aanloop naar het partnership met Consulta, een grote toegevoegde waarde is gebleken hetgeen in combinatie met het ondernemerschap van Duco en Marijn de solide basis legt om een referentiespeler te worden in Europa. “

Over Care Cosmetics

Care Cosmetics is opgericht in 1996. Het bedrijf is een cosmeticagroothandel gericht op beautyprofessionals en retailketens. Naast producten, kunnen klanten ook terecht voor professionele trainings voor gebruik van de producten.

Over 3d investors

3d investors is een familiale lange termijn investeerder. Het werd in 1992 opgericht door de ondernemersfamilies Donck en Desimpel. Vanuit een trotse traditie van ondernemerschap koos men ervoor om een als betrokken aandeelhouder ruggensteun te bieden aan solide bedrijven met groeipotentieel. Daarbij vertrekt men steeds vanuit de kernwaarden: ondernemerschap, empathie, integriteit, passie en wendbaarheid. 3d investors is ook een toegewijde partner en lange termijn aandeelhouder van enkele zorgvuldig geselecteerde beursgenoteerde bedrijven. In deze organisaties zetelt men in de raad van bestuur. Voor rechtstreeks contact met 3d investors kunt u contact opnemen met Nicolas Sneyers, bereikbaar via (e-mail: nicolas.sneyers@3d-investors.be).

Voor meer informatie over 3d investors bezoekt u www.3d-investors.be

Over Marktlink

Marktlink Fusies & Overnames is in 25 jaar uitgegroeid tot de grootste onafhankelijke MKB- overnamespecialist in de Benelux. Marktllnk begeleidt, met een team van ruim 120 interne specialisten, bedrijven in Europa bij transacties met een dealwaarde tussen de 5 en 250 miljoen euro. Met een gespreid netwerk aan Europese vestigingen en dankzij een groot internationaal netwerk aan kopers en verkopers, is Marktlink goed voor meer dan 100 succesvolle bedrijfsovernames per jaar.

Website: www.marktlink.com.