Zoek binnen Care Cosmetics

Mensen selecteren als medewerker

Wanneer je met je salon aan het groeien bent komt er een moment dat je extra handen nodig hebt.

Je hebt personeel nodig om verder te kunnen. Het werven van personeel is een vak apart omdat je rekening moet houden met: personeelswetgeving, arbeidscontracten en allerlei andere wettelijke verplichtingen.

Zo is bijvoorbeeld de wet voor ZZP-ers in 2016 aangepast en wordt binnenkort weer aangepast. Dit is iets waar jij je dan in moet verdiepen wanneer je bijvoorbeeld met een ZZP-er wilt gaan werken. Je grootste belang ligt natuurlijk bij WIE neem je aan en WAT moet die persoon gaan doen. Laat het er niet op aan komen en bereid je hier goed op voor! Een goede voorbereiding is het halve werk. Ik wil jullie aandachtspunten geven waar je in je voorbereiding rekening mee kunt houden:

 

1) Bepaal eerst wat de taken zijn die je een nieuwe medewerker wilt laten uitvoeren.

2) Bepaal vervolgens welke kennis (diploma’s) en kunde (werkervaring) ervoor nodig is om die taken goed te kunnen uitvoeren.

3) Bepaal van te voren wat voor soort type mens het beste bij jou, je team en je doelgroep past

4) Stel een vragenlijst op zodat je voorbereid bent op de sollicitanten (dan hoef je daar niet over na te denken tijdens de sollicitatie en kun je je focussen op de persoon en de antwoorden die hij/zij geeft) Stel vooral ‘open vragen’ zodat de sollicitant je vraag niet af kan doen met een simpel ‘ja’ of ‘nee’.

5) Verdeel het aantal sollicitanten over meerdere dagen wanneer het er veel zijn zodat je je focus kunt behouden en overzicht houdt.

6) neem de tijd voor elke sollicitant en maak notities tijdens het gesprek.

7) Laat mogelijk geschikte kandidaten rustig voor een tweede of bij twijfel zelfs een derde gesprek terugkomen of laat ze een dag op proef meewerken (kun je meteen zien hoe gemotiveerd de sollicitant is en waar de kracht of zwakte zit)

8) WEET dat elke sollicitant zichzelf verkoopt en dat de motivatie om een baan te krijgen anders ligt dan wanneer iemand eenmaal aan het werk is.

9) check referenties en check de Social Media kanalen van de persoon in kwestie. (hierdoor kom je vaak dingen te weten die de sollicitant misschien niet verteld en je krijgt een vollediger beeld).

10) zorg dat je de afspraken goed hebt vastgelegd in de arbeidsovereenkomst over de invulling van het werk zodat daar (achteraf) geen discussie over kan ontstaan

11) Geef als aanvulling op het contract een goed uitgewerkt personeelshandboek waarin je duidelijk beschrijft welke werkhouding je verwacht en welke regels je medewerkers zich aan dienen te houden.

 

Heb je hulp nodig en wil je handiger worden in dit aspect van je vak of wil jij beter leren leidinggeven?

Kijk dan eens op de site van www.uwcarecoach.nl hoe ik jou verder kan helpen.

 

Ik ondersteun jou graag!

 

Hartelijke groeten,

Marja Wiersema

info@uwcarecoach.nl Ga terug naar Care Coaching Kennis