Zoek binnen Care Cosmetics

Tips voor jouw elevator pitch

Een elevator pitch is een kort verhaal over wat jij te bieden hebt als specialist aan jouw (potentiële) klanten. Filmpjes worden goed bekeken dus leuk en goed om er een te maken voor je site en je social media kanalen. Hier volgt de leidraad van Coach Marja om een elevator pitch te maken.

Stap 1: Jouw kernkwaliteit:

Denk na over waarin jij uitblinkt en wat je het leukst vind om te doen als schoonheidsspecialist. Waar sta jij voor met je zaak? Wat wil jij je klanten bieden en waar wil jij je klanten blij mee maken? Dat is jouw KERNKWALITEIT.

Stap 2: beantwoord de volgende vragen:

Het is belangrijk je te realiseren dat de eerste indruk een daalder waard is. En dus is het belangrijk om je te realiseren dat de 1e indruk die jij geeft (op beeld of 1op1) direct een indruk en een verwachting oproept bij de klant. Om je verder te helpen: beantwoord de volgende vragen:

  • Wie ben jij?
  • Waarom ben je schoonheidsspecialist geworden?
  • Wat kun jij?
  • Wat heb jij je (potentiële) klant te bieden? (= jouw kernkwaliteit)
  • Welke doelgroep wil jij aanspreken?

Vertel in hooguit 3 minuten wat jij voor je klant kunt betekenen en niet alleen maar wat je doet. (voorbeeld: ‘ik geef anti-aging behandelingen’ is vertellen wat je doet; ‘Met mijn behandelingen ziet uw huid er meteen gladder en jeugdiger uit’ is dan beter. (meer op de klant en de effecten van je werk gericht).

Verplaats je in je klant: Wat zou jouw droomklant nodig hebben waar jij de oplossingen voor hebt? Schrijf je antwoorden op.

Stap 3: Wees concreet

Zeg niet: ‘wij hebben ruimte voor nieuwe klanten’ maar: ‘Door het succes van ons aanbod hebben we kunnen uitbreiden en ook u bent van harte welkom!’ of bijvoorbeeld: ‘Wanneer u een gezondere en mooiere huid wilt en u zelfverzekerder en NOG mooier wilt voelen bent u bij mij aan het juiste adres!’

Stap 4: De elevator pitch openingszin

Een elevator pitch is bedoeld om iemand nieuwsgierig te maken. Ideeën om jouw EP te starten:

Vraagje: valt het u ook op dat mensen met een goed verzorgd uiterlijk zichzelf zelfverzekerder voelen en meer succes hebben….? Wilt u dit ook? Dat kan!  En vervolg dan met wie je bent en wat je kernkwaliteiten zijn.

Stap 5: Eindig je EP met een vraag

‘Wilt u gebruik maken van mij en het mooiste in uzelf naar boven halen?’ Maak eenvoudig een afspraak voor een kennismakingsbehandeling op: (online agenda, site, whats app)

‘Wilt u weten hoe de conditie van uw huid is?’

‘Wilt u ook een moment voor uzelf met mijn volle aandacht?’

Stap 6: Neem de tijd op

Je pitch inhoud is klaar nu timen! Lees hardop wat je geschreven hebt en zet de timer op je telefoon aan. Praat in een rustig tempo. Als je klaar bent check je hoeveel tijd je nodig had. Misschien moet je nog wat tekst schrappen of gebruik je teveel vaktermen? Houd het kort en krachtig.

Stap 7: Opscheppen

Je mag best zeggen dat je heel enthousiast bent over je werk. Het moet niet ongeloofwaardig worden maar een beetje opscheppen mag best.  Het helpt namelijk niet om bescheiden te blijven want een andere specialist gaat namelijk wel zeggen dat hij of zei iets heel goed kan! Dat kun jij dus ook gerust doen!

Stap 8: Wees enthousiast

Vertel je EP met een lach en wees enthousiast. Dat je goed bent in wat je doet is 1 ding maar dat je een heel leuke specialiste (persoon) bent om naartoe te gaan is een 2e belangrijk punt. Een van de belangrijkste redenen om te besluiten naar die of die schoonheidsspecialiste te gaan is haar enthousiaste en vriendelijke persoonlijkheid.

Stap 9: wat ziet de kijker

Oefen je EP voor de spiegel. Zo kun je jezelf goed zien en zie je wat voor houding je aanneemt terwijl je een presentatie over jezelf geeft. Probeer iig recht te staan met een open houding. (sta niet met je armen over elkaar of je handen in je zakken maar gebruik je handen liever om je verhaal te ondersteunen of laat ze rustig langs je lichaam). Straal energie uit en kijk kritisch naar jezelf. Hoe kom ik op de kijker over op deze manier? Leer je EP niet uit je hoofd maar zorg dat je doordrongen bent van de inhoud die jij wilt overbrengen. Dit komt natuurlijker over dan een uit je hoofd geleerd verhaal.

Stap 10: GO

Neem jezelf op met je telefoon of laat dit door iemand doen. Hierna kun je kritisch kijken naar je opname en eventuele verbeteringen toepassen. Plaats het filmpje pas als jij tevreden bent! Bereid je goed voor met behulp van deze richtlijnen, een goede voorbereiding zorgt voor een geslaagd eindresultaat. Daarna kun jij jezelf professioneel, gepassioneerd presenteren op je site en socials. Niets is leuker dan naar iemand kijken en luisteren die met passie verteld. Zorg dat je enthousiast, vriendelijk en vakkundig overkomt!

Succes met je elevator pitch en wanneer je hulp nodig hebt; ik coach jou graag!

 

Marja Wiersema

 

 

info@uwcarecoach.nl Ga terug naar Care Coaching Kennis